Epidemiological review of the association between maternal metabolic syndrome and obesity and neurodevelopmental disorders in children - Žikić, Vladica; Vučić, Vesna; Veselinović, Aleksandra; Subotić, Miško; Radovanović, Marija; Ristić-Medić, Danijela (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Uvod: Metabolički sindrom majke postao je prepoznat kao značajan faktor koji može uticati na dečiji razvoj. Cilj: Ova studija ima za cilj da istraži kako metabolički sindrom majke, tokom trudnoće, može povećati rizik za razvoj gojaznosti i neurorazvonih poremećaja kod dece. Metod: Pregledom najnovijih istraživanja uvidelo se kako visok nivo šećera u krvi, insulinska rezistencija i hronicna inflamacija mogu dovesti do navedenih problema. U radu je prikazano da povećana pažnja na metaboličko zdravlje majke tokom trudnoće može u velikoj meri redukovati riziko faktore i dugoročno uticati na zdravlje dece. Zaključak: Ovaj rad ističe značaj prenatalne nege koja se fokusira na metaboličko zdravlje majke u cilju prevencije dečje gojaznosti i neurorazvojnih poremecaja.
Keywords: Metabolički sindrom; gojaznost; neurorazvojni poremećaji