A bibliometric analysis of autism research in the field of education in Ibero-America: A WOS perspective: - Núñez Núñez, Teresa; Calvo Alvarez, María Isabel; González Santamaría, Virginia; Rondón Mejías, Bárbara; Hernandez Gonzalez, Osvaldo (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Uvod: Obrazovanje je ključni alat za unapređenje ličnog i socioemocionalnog razvoja osoba sa autizmom. Međutim, do danas nije sprovedena bibliometrijska analiza na ovu temu u iberoameričkom kontekstu. Cilj: Cilj ove studije bio je da analizira godišnju produkciju originalnih članaka, produktivne časopise, finansijske agencije, autore, istraživačke trendove i najuticajnije članke u oblasti obrazovanja i autizma. Metod: Korišćena je baza podataka WoS (Education & Educational Research, Psychology Educational, Education Special, Education Scientific Disciplines), a analizirano je ukupno 352 dokumenta. Rezultati: Rezultati su pokazali rastući trend u godišnjim publikacijama. Elsevier, Španija, finansijska agencija španska vlada, autor Lorenzo, G., časopis Research in Autism Spectrum Disorders i univerziteti iz Španije i Brazila bili su najproduktivniji saradnici. Glavni istraživački trendovi fokusirali su se na obrazovne intervencije, specijalno i/ili inkluzivno obrazovanje, intelektualne teškoće i tehnologiju. Zaključak: Ovaj rad odražava značajan porast naučne produkcije u iberoameričkom regionu u oblasti obrazovanja i autizma, što je očigledno u istraživačkim temama vezanim za različite aspekte socijalizacije, kao što su škola, tehnologija i porodica. Ipak, potrebno je dodatno istraživanje i prikupljanje dokaza u ovom pravcu, posebno u zemljama Latinske Amerike koje su u procesu razvoja.
Keywords: autizam; obrazovanje; bibliometrijska analiza