Touch as part of parent-child communication with a child mechanically ventilated at home – introduction to the issue - Kamyk-Wawryszuk, Agnieszka (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Dete sa mehaničkom ventilacijom, zbog čestih hospitalizacija i pridruženog učešća u ponekad bolnim medicinskim procedurama, može negativno da reaguje na dodir. Svrha ovog stručnog rada je da pokaže mesto dodira u komunikaciji između roditelja i deteta koje je mehanički ventilirano kod kuće. Ukazuje na važnost dodira i njegovu ulogu kada je detetu potrebna medicinska oprema za svakodnevno funkcionisanje i kada ne koristi verbalni jezik za komunikaciju sa drugima. Takvo iskustvo – negativan dodir povezan sa odraslom osobom takođe se može preneti na odnose sa drugim ljudima i koristiti u komunikaciji. Može da sadrži elemente agresije i otpora usled straha deteta od kontakta. Boravak deteta kod kuće biće povezan sa učenjem komunikacije na osnovu pozitivnog dodira, što je moguće kada se uvedu signali koji predviđaju aktivnost u kojoj će dete učestvovati. Ovaj proces kod njega će izgraditi osećaj sigurnosti, minimizirati osećaj straha od kontakta sa odraslom osobom i dati mu osećaj kontrole.
Keywords: dodir; roditelj; dete sa mehaničkom ventilacijom (LTV)