Reaching deaf and hard-of-hearing people in audiovisual research - Motiejūnienė, Jurgita (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Uvod: U mnogim naučnim oblastima istraživači se susreću sa poteškoćama u regrutovanju ispitanika ili učesnika za intervjue, ankete ili eksperimente, posebno kada ciljaju teško dostupne populacije. Izbor odgovarajućih metoda regrutovanja je ključan za obezbeđivanje reprezentativnog uzorka, što poboljšava validnost i pouzdanost nalaza istraživanja. Istraživači moraju razmotriti načine pronalaženja i pozivanja učesnika, komunikacije sa njima, motivisanja da doprinesu istraživanju, osiguravanja njihove anonimnosti (ako je potrebno) i bezbednosti podataka, rešavanja etičkih pitanja, razmatranja nadoknade za učešće i još mnogo toga. U audiovizuelnom domenu regrutovanje gluvih i nagluvih učesnika predstavlja dodatne izazove zbog komunikacijskih barijera. Teškoće u regrutovanju takvih učesnika potencijalno mogu dovesti do nedovoljne zastupljenosti gluvih i nagluvih osoba u istraživanjima. Cilj: Ovaj rad, kroz sistematski pregled postojećih studija, ima za cilj da istraži različite metode i izazove povezane sa regrutovanjem gluvih i nagluvih učesnika u audiovizuelnim istraživanjima. Metode: Sistematski pregled je sproveden prateći PRISMA okvir radi prikupljanja informacija iz pouzdanih izvora otvorenog pristupa (n = 49) tokom desetogodišnjeg perioda od 2013. do 2023. godine. Rezultati: Analiza pruža uvid u autorstvo, geografsku distribuciju, demografske podatke učesnika i metode koje se koriste za regrutovanje gluvih i nagluvih učesnika. Zaključak: Dve najefikasnije metode regrutovanja gluvih i nagluvih učesnika uključuju saradnju sa udruženjima gluvih i nagluvih i pozivanje učesnika putem društvenih medija. Sprovođenje dobro isplanirane strategije neophodno je za uspešno regrutovanje učesnika.
Keywords: gluvi i nagluvi; pristupačnost medija; audiovizuelni prevod; učesnici; regrutovanje