Faktori koji utiču na primenu augmentativne i alternativne komunikacije - Slavković, Sanela; Veselinović, Mila; Ivezić, Staša; Uzelac, Jovana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Augmentativna i alternativna komunikacija (AAK) kao oblast obuhvata različite metode, strategije i tehnike, kao i uređaje i sredstva koji se primenjuju u cilju unapređenja komunikacione kompetentnosti osoba sa govorno-jezičkim poremećajima. Intervencija u augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji podrazumeva pažljivo isplaniran proces odabira i implementacije sredstva AAK, kao i precizno definisanje ishoda i metoda njihove evaluacije radi unapređenja učestvovanja osobe u procesu komunikacije. Cilj ovog rada je da ukaže na mnoštvo različitih faktora (lični i sredinski) koji potencijalno predstavljaju facilitatore ili barijere koji utiču na primenu augmentativne i alternativne komunikacije. Lični faktori od značaja uključuju individualne karakteristike korisnika, set sposobnosti i veština, osobine ličnosti i motivaciju, kao i lične preferencije. U domenu sredinskih faktora od uticaja sreću se fizičko i kulturološko okruženje, socioekonomski status, znanja, informisanost i stavovi okruženja, kompetencije stručnjaka, ali i faktori povezani sa tehnologijom. Navedene faktore neophodno je uzeti u obzir prilikom implementacije intervencije u AAK kao efikasne strategije podrške za osobe sa težim oblicima govorno-jezičkih poremećaja.
Keywords: augmentativna i alternativna komunikacija; komunikacija; ,govorno jezički poremećaji; lični faktori; sredinski faktori