Impact of teacher educational background on special education environment - Irvan, Muchamad; Putri, Anggita Hemaylia; Degeng, I Nyoman Sudana; Setyosari, Punaji; Degeng, Made Duananda Kartika (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Specijalne škole su jedan od osnovnih vidova obrazovanja na koji vlada treba da obrati pažnju. Postoji mnogo aspekata koje treba razmotriti u pružanju usluga specijalnog obrazovanja, uključujući kvalitet učenja. Nastavnici imaju ključnu ulogu u kvalitetu učenja učenika sa teškoćama u razvoju i invaliditetom. Uloga nastavnika može se meriti kroz njihov nivo uključenosti u rad. Cilj: Svrha ove studije je da se utvrdi stepen radne uključenosti nastavnika u specijalnim i inkluzivnim školama u pogledu kvaliteta učenja. Metod: Korišćena metoda istraživanja je kvantitativna, sa deskriptivnom statističkom analizom podataka. Uzorkom su obuhvaćena 64 nastavnika zaposlenih u specijalnim školama i 46 nastavnika zaposlenih u inkluzivnim školama. Rezultati: Rezultati studije pokazuju da radna uključenost nastavnika u specijalnim školama spada u visoku kategoriju. Nasuprot tome, radna uključenost nastavnika u inkluzivnim školama spada u kategoriju proseka. Zaključak: Može se zaključiti da su nastavnici u specijalnim školama optimalniji u ispunjavanju svoje uloge u obezbeđivanju kvalitetnog učenja za decu sa posebnim potrebama od nastavnika u inkluzivnim školama.
Keywords: radno angažovanje; kvalitet učenja; specijalno obrazovanje; učinak nastavnika