Strategies for the improvement of social skills in students with autism spectrum disorder: Intensive support for inclusive education - Fortuny-Guasch, Rosa; Sanahuja-Gavaldà, Jose Maria; Pérez-Romero, Antonio (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Učenici sa poremećajem iz spektra autizma (PSA) obično imaju slabije razvijene socijalne veštine, što im otežava da postanu samostalni u odraslom dobu. Iz tog razloga neophodno je da razvoj socijalnih veština bude jedan od glavnih ciljeva u inkluzivnim školama, omogućavajući deci sa PSA da imaju koristi i od obrazovanja i od interakcije sa svojim vršnjacima bez PSA. Cilj: Stoga, cilj studije je da analizira strategije korišćene u inkluzivnim kontekstima za promociju razvoja socijalnih veština kod učenika sa PSA. Metod: U studiji učestvuje dvadeset učenika sa PSA uzrasta od šest do 11 godina. Direktno posmatranje i intervjui sa njihovim nastavnicima omogućili su analizu nastavnih strategija koje unapređuju socijalne veštine učenika sa PSA u redovnim školama. Rezultati: Socijalnu interakciju najčešće iniciraju nastavnici i vršnjaci, a kada dete sa PSA započne interakciju, ona je pretežno usmerena ka nastavniku koji pruža dodatnu podršku. Pored toga, socijalna interakcija je pod velikim uticajem aktivnosti u učionici i nastavnika koji pruža dodatnu podršku. Zaključak: Razvoj socijalnih veština kod učenika sa PSA zavisi od stepena strukturiranosti prostora i aktivnosti u kojima učestvuju učenici sa PSA, uloge nastavnika i vrste kurikularnih aktivnosti.
Keywords: socijalne veštine; poremećaj iz spektra autizma; inkluzivno obrazovanje; nastavne strategije; nastavnici koji pružaju podršku