Kvalitet života porodica dece sa smetnjama u razvoju - Stanisavljević, Saša (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Može se reći da je kvalitet života koncept koji široko meri nečije iskustvo u odnosu na nade i težnje te osobe. Ova definicija može se primeniti kako na individualnu, tako i na porodičnu perspektivu. Cilj: Cilj istraživanja je da se ispita kvalitet života porodica dece sa smetnjama u razvoju, te međusobna povezanost porodičnog kvaliteta života i određenih sociodemografskih karakteristika porodice i deteta. Pri tome sociodemografske karakteristike porodice i deteta uključuju: strukturu porodice, odnosno ukupan broj njenih članova, broj odraslih osoba i broj dece u porodici; materijalne uslove, odnosno prosečna mesečna primanja i broj članova porodice koji privređuju; mesto stanovanja; dostupnost usluga za pomoć porodici; vrstu razvojnih smetnji i uzrast deteta sa smetnjama u razvoju. Metod: Uzorak istraživanja čini 42 roditelja dece sa smetnjama u razvoju, a kontrolnu grupu 63 roditelja dece tipičnog razvoja. Za procenu porodičnog kvaliteta primenjena je Skala porodičnog kvaliteta života (Beach Center Family Quality of Life Scale – Beach FQOL Scale). Rezultati: Porodice dece sa smetnjama u razvoju imaju značajno niži nivo porodičnog kvaliteta života u odnosu na porodice dece tipičnog razvoja, pri čemu je najlošije ocenjen domen emocionalnog blagostanja. U nastojanju razumevanja razlika u porodičnom kvalitetu života, sprovedene su dodatne analize na relacijama sa određenim sociodemografskim karakteristikama porodica. Zaključak: Nalazi sugerišu da na kvalitet života porodica dece sa smetnjama u razvoju utiču prosečna mesečna primanja, struktura porodice i korišćenje usluga za pomoć porodici, dok nije pronađena veza između nivoa porodičnog kvaliteta života i mesta stanovanja, broja osoba u porodici koje privređuju, vrste razvojnih smetnji i uzrasta deteta sa smetnjama.
Keywords: porodični kvalitet života; porodica; roditelji; deca sa smetnjama u razvoju