Teachers’ opinions on the inclusion of children with Down syndrome in regular schools - Nikolić, Milena; Lozić, Matea (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Implementacija inkluzivnih praksi u velikoj meri zavisi od nastavnika i njihovog mišljenja o vaspitno-obrazovnoj inkluziji dece sa teškoćama u razvoju. Dokazano je da na mišljenje nastavnika utiče vrsta teškoće u razvoju. Ciljevi: Primarni cilj istraživanja je utvrditi mišljenje nastavnika o inkluziji dece sa Daunovim sindromom u redovne škole. Posebni ciljevi istraživanja su da se ispita da li postoje razlike u mišljenju u odnosu na faktore od strane nastavnika, i to: pol, hronološko doba, radni staž, iskustvo u radu i edukacije o radu sa učenicima sa teškoćama u razvoju. Metod: Uzorak istraživanja je prigodni i čini ga 70 nastavnika iz Jajca, Bosna i Hercegovina. Mišljenje je ispitano upitnikom konstruisanim za potrebe istraživanja. Rezultati: Rezultati su pokazali da nastavnici imaju povoljno mišljenje o inkluziji dece sa Daunovim sindromom u redovne škole na ukupnom skoru. Pokazalo se da se mišljenja nastavnika razlikuju u odnosu na pol i radni staž. Nastavnice izražavaju povoljnije mišljenje u odnosu na nastavnike, a nastavnici sa više od trideset godina radnog iskustva izražavaju negativno mišljenje. Mišljenje nastavnika se ne razlikuje u odnosu na hronološko doba, iskustvo u radu i edukacije o radu sa decom sa teškoćama u razvoju. Rezultate istraživanja treba analizirati u odnosu na ograničenja istraživanja na koja se ukazalo u diskusiji i u budućim istraživanjima pokušati da se ona otklone. Zaključak: Postoji potreba za sistemskim i kontinuiranim radom na implementiranju inkluzivne politike, kulture i prakse u školama, kao i za edukacijom nastavnika o karakteristikama i načinima rada sa decom sa Daunovim sindromom i drugim vrstama teškoća u razvoju.
Keywords: inkluzivna edukacija; Daunov sindrom; redovno osnovno obrazovanje; mišljenje nastavnika