Prepoznavanje problema u ponašanju kod dece predškolskog uzrasta iz ugla vaspitača - Milenović, Hadži Živorad; Jeremić, Biljana; Markov, Zagorka (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Problem istraživanja formulisan je u vidu istraživačkog pitanja da li vaspitači mogu da prepoznaju probleme u ponašanju dece predškolskog uzrasta i da li su u dovoljnoj meri kompetentni da preduzimaju planske akcije u vezi sa prevencijom i suzbijanjem eksternalizovanih i internalizovanih problema u ponašanju dece predškolskog uzrasta. Cilj: Cilj istraživanja je da se utvrdi da li vaspitači mogu da prepoznaju probleme u ponašanju dece predškolskog uzrasta i da preduzmu mere u prevazilaženju ovih problema. Metode: Istraživanje je sprovedeno u januaru 2023. na uzorku od 124 vaspitača sa područja Bačke i Banata. Procena vaspitača o prepoznavanju problema u ponašanju dece predškolskog uzrasta ispitana je Skalerom – PPPDPU-UV konstruisanim za potrebe ovog istraživanja (α = 0.822), koji se sastoji od tri subtesta: 1) prepoznavanje problema u ponašanju kod dece predškolskog uzrasta; 2) informisanje roditelja i stručnih saradnika o zapaženim problemima u ponašanju dece predškolskog uzrasta i 3) preduzimanje akcija za suzbijanje problema u ponašanju. Rezultati: Rezultati istraživanja pokazuju da problemi u ponašanju dece predškolskog uzrasta mogu biti prediktorski faktori koji ukazuju na poremećaje u ponašanju u adolescenciji. Zaključak: Zaključuje se da je, uz primarnu ulogu vaspitača, neophodno preduzeti niz planskih akcija kako bi predškolske ustanove pružile optimalnu podršku deci sa problemima u ponašanju i njihovim porodicama
Keywords: ponašanje; rana intervencija; inkluzija u vaspitanju; smetnje u razvoju; prepreke u vaspitanju; internalizovani problemi; eksternalizovani problemi