Accessibility and comprehension of COVID-19 information for people with blindness and low vision - Mašić Fabac, Valentina; Sikirić, Dominik (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: U kriznim situacijama kao što je pandemija kovida 19 za osobe sa oštećenjem vida izuzetno su bitne pravovremene i razumljive zdravstvene informacije. Na osnovu prikupljenih informacija moguće je adekvatno odgovoriti na zahteve zdravstvenih službi odgovornih za suzbijanje pandemije. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrde razlike među demografskim grupama osoba sa oštećenjem vida u odnosu na pristupačnost i razumevanje informacija o kovidu 19 za vreme izolacije, kao i njihov uticaj na emocionalni distres i pridržavanje epidemioloških mera. Metode: Mann–Whitneyev i Kruskal–Wallisov test korišćeni su za testiranje razlika među demografskim grupama na varijablama pristupačnosti i razumevanje informacija o kovidu 19. Spearmanov test korelacije korišćen je za testiranje korelacije između pristupačnosti i razumevanja informacija i emocionalnog distresa i pridržavanja epidemioloških mera. Rezultati: Rezultati pokazuju statistički značajnu razliku kod osoba s oštećenjem vida starijih od 60 godina koje imaju manje problema u pristupu medijskim informacijama od onih između 20 i 30 godina. Osobe sa većom pristupačnosti informacija ređe napuštaju svoje kuće. Pristupačnost informacija ne pokazuje korelaciju sa emocionalnim stresom. Osobe s oštećenjem vida koje imaju veće razumevanje informacija izražavaju niži emocionalni stres i sigurnije su u pravilno održavanje kućne higijene. Zaključak: U slučaju pandemije kovida 19 potrebno je posvetiti više pažnje pristupačnosti i razumevanju informacija osoba sa oštećenjem vida u kritičnim situacijama koje mogu voditi očuvanju života, kroz smanjene kontakte i sigurnije održavanje higijene kuće.
Keywords: English