Povezanost senzornog procesiranja dece sa razvojnom disfazijom sa sagorevanjem i samopoštovanjem roditelja - Petrovic, Jelena; Zorić, Jelena; Petrović - Lazić, Mirjana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: Teškoće senzornog procesiranja mogu predstavljati rizik za razvoj jezičkih i govornih poremećaja u najranijem periodu i nužno zahtevaju pomoć stručnjaka i kontinuirano angažovanje roditelja u radu sa detetom, što može dovesti do pojave sagorevanja kod roditelja i pada njihovog samopoštovanja, uz nemogućnost adekvatne pomoći ne samo detetu već i sebi. Cilj: Cilj istraživanja bilo je ispitivanje povezanosti senzorne osetljivosti dece sa razvojnom disfazijom sa karakteristikama roditelja. Metode: Uzorak je činilo 50 roditelja dece uzrasta od tri do šest godina. U istraživanju su korišćeni upitnici za procenu karakteristika senzornog procesiranja: Dečiji senzorni profil 2, Roditeljski inventar sagorevanja, Rozenbergova skala samopoštovanja. U obradi podataka korišćene su mere deskriptivne statistike i Pirsonov koeficijent korelacije. Rezultati: Rezultati istraživanja pokazuju da je nivo roditeljskog sagorevanja relativno nizak – roditelji pokazuju visok stepen lične posvećenosti (M = 4.16, SD = .67), srednji nivo emocionalne iscrpljenosti (M = 2.34, SD = .78) i nizak nivo emocionalnog distanciranja (M = 1.72, SD = .72) – ali i da ih odlikuje niže samopoštovanje (M = 3.11, SD = .34). Takođe, samopoštovanje i sagorevanje nisu međusobno povezani. Na senzornom profilu skale bihevioralnih elemenata veoma visoko međusobno koreliraju, dok intenzitet korelacija u dimenzijama osnovnog sistema procesiranja oscilira i postoji slaba povezanost opšteg samopoštovanja roditelja na dimenzijama procesiranje položaja tela i ponašanje vezano za senzorno procesiranje. Zaključak: Rezultati su razmatrani u kontekstu praktičnih pedagoških implikacija s obzirom na to da ukoliko se teškoće ne otklone u predškolskom periodu, može doći do odgađanja polaska deteta u školu ili dugoročnih teškoća pri učenju i savladavanju školskog gradiva.
Keywords: poremećaji govora; razvojna disfazija; senzorni profil; specifične jezičke smetnje