Formal support – expectations of parents of children with disabilities - Šarčević Ivić-Hofman, Katarina; Wagner Jakab, Ana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: Roditelji dece sa smetnjama u razvoju primaju različite oblike podrške, a jedan od ovih oblika je i formalna podrška koju pružaju stručnjaci iz različitih sistema. Cilj: Cilj istraživanja bio je da se ispitaju razlike u očekivanjima vrste formalne podrške roditelja dece sa smetnjama u razvoju, s obzirom na njihove sociodemografske karakteristike. Metode: U istraživanju su učestvovala 152 roditelja, od čega je 63.8% ženskog, a 36.2% muškog pola. Prosečna starost roditelja bila je 38 godina. Podaci su prikupljeni korišćenjem anketnog upitnika osmišljenog za potrebe ovog istraživanja, koje je deo šireg istraživanja o uslugama rane podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama. Prvi dio upitnika odnosi se na sociodemografske karakteristike, dok se drugi deo bavi očekivanjima roditelja o vrsti formalne podrške. Rezultati: Rezultati ovog istraživanja pokazuju da postoje statistički značajne razlike u očekivanjima roditelja dece sa smetnjama u razvoju o vrsti formalne podrške s obzirom na dve sociodemografske karakteristike, a to su samoprocena materijalnog stanja i stepen obrazovanja. Zaključak: Ovo istraživanje pokazuje da roditelji s višim stupnjem obrazovanja i boljim materijalnim stanjem imaju različita očekivanja o vrsti formalne podrške u odnosu na roditelje s nižim stupnjem obrazovanja i lošijim materijalnim stanjem. Ove razlike treba uzeti u obzir tokom procesa planiranja i pružanja podrške.
Keywords: roditelji; deca sa smetnjama u razvoju; formalna podrška