DINAMIKA RAZVOJA LEKSIKONA KOD DECE MLAĐEG ŠKOLSKOG UZRASTA - Čolić, Gordana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
Leksičko-semantička sposobnost je važna determinanta jezičkog razvoja, ali i sposobnosti učenja. U ovom radu su prikazani rezultati procene semantičke i leksičke sposobnosti kod dece mlađeg školskog uzrasta. Istraživanje je sprovedeno u cilju utvrđivanja razlike u sposobnosti stvaranja leksikona između dece različitih razreda. Uzorkom je obuhvaćeno 306 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Semantika reči, sposobnost stvaranja pojmova i leksikon su procenjeni Semantičkim testom i subtestovima Akadia testa razvojnih sposobnosti. Istraživanjem je utvrđeno da postoje statistički značajne razlike u postignuću na svim testovima u odnosu na razred. Najznačajnija statistička razlika je u postignuću između dece prvog i četvrtog razreda (Subtest X/Veština stvaranja pojmova i Subtest IX/Stečeno jezičko blago p=0,000). Dobijeni rezultati ukazuju na značajan uticaj uzrasta i edukacije na sposobnost stvaranja leksikona kod dece mlađeg školskog uzrasta. Ključne reči: leksičko-semantička sposobnost, leksikon, mlađi školski uzrast