PROBLEMI U PONAŠANJU I NJIHOVI KORELATI U ADOLESCENCIJI: LONGITUDINALNA STUDIJA - Stojković, Irena; Dimoski, Sanja; Eminović, Fadilj (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
U radu su predstavljeni nalazi longitudinalne studije u kojoj su problemi u ponašanju i njihovi korelati procenjivani longitudinalno u dva talasa sa vremenskim razmakom od godinu dana. Uzorak je obuhvatio 494 učenika petog, šestog i sedmog razreda osnovne škole u prvom talasu ispitivanja od kojih je u drugom talasu prikupljanja podataka učestvovalo 269. Rezultati su pokazali da sa uzrastom raste učestalost problema u ponašanju i da su ti problemi izraženiji kod dečaka nego kod devojčica. Statistički značajni korelati problema u ponašanju u aktuelnom trenutku su sukobi sa roditeljima, pritisak vršnjaka da se prihvate društveno neodobravani oblici ponašanja, negatiovan doživlljaj škole i preterana kontrola od strane oca. Problemi u ponašanju predviđaju promene u doživljaju škole tokom vremena, a preterana kontrola od strane oca i pritisak vršnjaka predviđaju promene u izraženosti problema u ponašanju, što ukazuje da postoji obostran uticaj između problema u ponašanju i njihovih korelata. Ključne reči: problemi u ponašanju, adolescenti, odnos roditelj-dete; škola; vršnjački odnosi