Priprema osoba sa autizmom za scintigrafiju štitnjače - Glumbić, Nenad; Đorđević, Mirjana; Brojčin, Branislav; Matović, Milovan (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2022)
Autizam je neurorazvojni poremećaj koji često prate različita komorbidna stanja, u koje, između ostalog, spadaju i bolesti štitaste žlezde. Jedna od često korišćenih dijagnostičkih metoda za utvrđivanje izgleda i funkcije štitaste žlezde je scintigrafija. Iako se u centrima za nuklearnu medicinu scintigrafija štitnjače izvodi rutinski, sa aspekta osobe sa autizmom i stručnjaka koji joj pružaju podršku priprema za snimanje može da bude veoma kompleksna. Mnoge osobe sa autizmom imaju tripanofobiju (strah od igle), zbog čega se moraju posebno pripremati za venepunkciju tokom koje se radiofarmak ubrizgava u organizam. Osim toga, snimanje gama-kamerom, iako potpuno bezbolno, može da bude veoma zahtevno za pacijenta sa autizmom, koji sve vreme snimanja mora da miruje, da ne govori i da ne vokalizuje. Kliničko osoblje može da se suoči sa poteškoćama i u realizaciji svih ostalih faza ove dijagnostičke procedure. Zato je u ovom radu predložena grupa intervencija, zasnovanih na dokazima, koje se mogu koristiti u pripremi osoba sa autizmom za scintigrafiju štitnjače. Predložene su tehnike postepenog izlaganja, gašenja, potkrepljivanja, modelovanja, pisanja socijalnih priča, koje pripadaju kategoriji fokusiranih intervencija za osobe sa autizmom.
Keywords: autizam; štitasta žlezda; snimanje