Očekivana podrška porodice i prijatelja roditeljima dece sa smetnjama u razvoju - Vučinić, Vesna; Martać, Valentina; Anđelković, Marija (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2022)
Uvod: Neformalna i formalna podrška roditeljima dece sa smetnjama u razvoju ima višestruk uticaj na porodično funkcionisanje i zadovoljstvo životom članova porodice. Cilj: Cilj istraživanja je utvrđivanje u kojoj meri roditelji dece sa smetnjama u razvoju očekuju podršku od porodice i prijatelja. Metod: Uzorak u istraživanju činilo je 65 roditelja dece sa smetnjama u razvoju, većina su bile majke (f = 62, P = 95.4%). Ispitivanje očekivane podrške članova porodice i prijatelja izvršeno je korišćenjem skale Socijalna podrška – ponašanje (The Social Support Behaviors – SS-B; Vaux et al., 1987). Rezultati: Primenom deskriptivne statistike utvrđeno je da roditelji manje računaju na podršku prijatelja, podrška porodice je u prvom planu. Roditelji dece sa višestrukom ometenošću, nezaposleni i roditelji koji žive u seoskoj sredini imaju niža očekivanja od ostalih grupa da će ih podržati porodica i prijatelji. Najniža očekivanja imaju u segmentu finansijske i fizičke podrške. Zaključak: Na svih pet dimenzija podrške (emotivna, socijalna, fizička, finansijska i savetodavna) od članova šire porodice očekuje se veći stepen pomoći. Analiza pojedinačnih ajtema u okviru navedenih dimenzija ukazuje na postojanje različitog stepena očekivanja u okviru iste dimenzije, što je posledica specifičnosti zahteva.
Keywords: roditelji dece sa smetnjama u razvoju; podrška; porodica; prijatelji