Korišćenje društvenih mreža među mladima: Uloga iracionalnih uverenja - Stojković, Irena; Vukosavljević-Gvozden, Tatjana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2021)
Uvod: Korišćenje društvenih mreža na internetu je postalo široko raprostranjeno među mladima. Mada ono može imati povoljne efekte, ustanovljeno je da neke osobe razvijaju problematično ili preterano korišćenje društvenih mreža što može imati negativno dejstvo na njihovo psihosocijalno funkcionisanje. Cilj: Cilj ove studije bio je da se istraži korišćenje društvenih mreža među mladima i da se ispita da li iracionalna i racionalna uverenja shvaćena sa stanovišta racionalno-emocionalne i kognitivno-bihevioralne terapije (RE i KBT) predviđaju problematično korišćenje društvenih mreža. U skladu sa RE i KBT pristupom, pretpostavili smo da su iracionalna uverenja u pozitivnoj, a racionalna uverenja u negativnoj korelaciji sa problematičnim korišćenjem društvenih mreža. Metode: Uzorak je obuhvatio 210 mladih osoba (starosti od 18 do 26 godina, AS = 21.08, SD = 2.02) od kojih je 59.0% ženskog pola. Srpska verzija Skale opštih stavova i uverenja je korišćena za procenu iracionalnih i racionalnih uverenja. Srpska verzija Testa zavisnosti od interneta je prilagođena za procenu problematičnog korišćenja društvenih mreža. Rezultati: U skladu sa pretpostavkom, iracionalna uverenja su u pozitivnoj korelaciji sa problematičnim korišćenjem društvenih mreža. Kada su kontrolisane interkorelacije između uverenja, zahtevi za ljubavlju i odobravanjem od strane drugih su se izdvojili kao jedini značajan prediktor problematičnog korišćenja društvenih mreža. Racionalna uverenja nisu povezana sa problematičnim korišćenjem društvenih mreža, suprotno pretpostavci. Zaključak: Rezultati ukazuju da RE i KBT pristup, koji se pokazao kao delotvoran u prevenciji različitih oblika psihosocijalnih problema, može predstavljati okvir za pružanje podrške mladima da koriste socijalne mreže na konstruktivan način.
Keywords: problematično korišćenje društvenih mreža; iracionalna uverenja; racionalna uverenja; racionalno-emocionalni i kognitivno-bihevioralni pristup; mladi