Inkluzija učenika s poremećajem iz spektra autizma u redovna odeljenja u Jordanu: Perspektiva nastavnika - Sakarneh, Mohammad; Katanani, Hiam; Alrahamneh, Azeez (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2021)
Uvod: Ova studija je fokusirana na značaj uključivanja učenika s poremećajem iz spektra autizma (PSA) u redovna odeljenja. Ovo pitanje je steklo međunarodno priznanje s preporukama većine zemalja da ovim učenicima treba pružiti iste mogućnosti kao i onima bez ometenosti. Za ovo istraživanje odabran je slučaj jordanskih učitelja u Amanu. Cilj: Cilj istraživanja bio je da se ispita stanovište nastavnika o uključivanju učenika sa PSA u redovna odeljenja u Jordanu. Metode: Problem je ispitan primenom studije kvalitativnog dizajna, gdje je virtualno intervjuisano devet nastavnika. Rezultati: Nalazi su ukazali na potrebu za boljom obukom i razvojem veština o određenim aspektima i potrebama učenika sa PSA. Obezbeđivanje obuke za nastavnike, kao i materijane i finansijske podrške neophodni su za podržavanje inkluzivnog učenja. Nastavnici su takođe izvestili o značajnim ograničenjima u pogledu načina na koji se podržava inkluzija učenika sa PSA u Jordanu. Kada je reč o inkluziji učenika sa PSA u Jordanu, njihovi nastavnici, zbog neadekvatne obuke i nedovoljnog iskustva, imaju manjak samopouzdanja i nisko vrednuju vlastite sposobnosti za rad sa ovim učenicima i organizovanje inkluzivnog razreda. Zaključak: Nalazi ove studije ukazuju na potrebu da kreatori politike u Jordanu razmotre mogućnost pružanja posebne obuke svojim nastavnicima specijalne edukacije.
Keywords: poremećaj iz spektra autizma; inkluzivno obrazovanje; redovna odeljenja; nastavnička perspektiva