PREISPITIVANJE MODELA TEHNOLOŠKOG PRAGMATIZMA U TUMAČENJU BEZBEDNOSTI I PRIVATNOSTI - Kovačević-Lepojević, Marina M; Žunić-Pavlović, Vesna; Mentus, Tatjana S (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
Model tehnološkog pragmatizma pretpostavlja svest o tome da tehnološki razvoj sa sobom nosi brojne  dobrobiti, ali i opasnosti sa druge strane. Većina savremenih bezbednosnih tehnologija u svojoj suštini predstavlja sredstvo masovnog nadzora građana, pri čemu može doći do kompromitovanja značajne količine ličnih podataka  usled odsustva ili nedovoljne institucionalne kontrole. Sa druge strane, građani su zainteresovani za poboljšanje zaštite od kriminala i smanjenje straha od potencijalne viktimizacije što im se u ovom okviru nudi kao racionalno opravdanje za evidentan gubitak privatnosti, ličnih sloboda i prava. Stavovi građana o kategorijama bezbednost i privatnost i njihovom uravnotežavanju mogu dati neophodne smernice za regulisanje primene bezbednosnih tehnologija u datom kontekstu. Cilj rada predstavlja sagledavanje stavova studenata Univerziteta u Beogradu (N=269) prema primeni bezbednosnih tehnologija i identifikovanje ključnih dimenzija stavova. Na osnovu relevantnih istraživanja pošlo se od pretpostavke o izdvajanju dimenzija bezbednost, privatnost, poverenje u državne institucije i zabrinutost zbog zloupotrebe bezbednosnih tehnologija. Za potrebe prikupljanja podataka korišćen je upitnik Prise Questionnaire on Security Technology and Privacy. Faktorskom analizom izdvojeno je osam faktora koji zajednički objašnjavaju 58% ukupne varijanse, sa najvećim zasićenjem na četiri faktora koji su označeni kao bezbednost, privatnost, poverenje i zloupotreba. Rezultati istraživanja podržavaju model tehnološkog pragmatizma u tumačenju odnosa bezbednosti i privatnosti. Otkrivene korelacije između faktora bezbednost i privatnost i faktora poverenje i zloupotreba ukazuju na spremnost studenata da  žrtvuju svoju privatnost u funkciji unapređivanja bezbednosnog statusa i obrnuto. Ključne reči: bezbednosne tehnologije, privatnost, kriminal, studenti, Srbija