Podrška u vaspitanju porodicama u riziku u okviru organizacije civilnog društva – iskustva korisnika udruženja MoSt - Maglica, Toni; Grčić, Ante; Ljubetić, Maja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2020)
Uvod: Pojedine porodice imaju potrebu za dodatnom podrškom u obavljanju zahtevne roditeljske uloge, a naročito porodice u riziku koje nemaju dovoljno kapaciteta da primereno odgovore na potrebe deteta. Na funkcionisanje takvih porodica deluju faktori rizika koji proizlaze iz porodičnog, ali i iz šireg socijalnog okruženja. Ponekad podršku i ulogu zaštitnog faktora preuzimaju organizacije civilnog društva koje intervencije uglavnom zasnivaju na kvalitetnim međusobnim odnosima i potpuno i pravovremeno zadovoljavaju potrebe dece i porodica u riziku. Cilj: Ovo istraživanje imalo je za cilj da se identifikuju i shvate faktori koje porodice u riziku percipiraju kao podršku i pomoć. Metode: Teorijski okvir istraživanja čini Bronfenbrenerov ekološki model ljudskog razvoja. Metodom intervjua prikupljeni su podaci 14 učesnika (majke, očevi i deca), korisnika udruženja MoSt iz Splita. Rezultati: Rezultati dobijeni tematskom analizom daju uvid u: manifestne oblike problema u ponašanju dece u uzorku, pružaoce usluga porodicama u riziku, faktore rizika koji dovode do problema, procenu podrške organizacije civilnog društva i ishode intervencije. Učesnici istraživanja naročito ističu osećaj podrške, koji proizlazi iz doživljenog, percipiranog osećaja prijatnosti, sigurnosti, druželjubivosti, priznatosti i prihvaćenosti, pa čak i osećaj „kao da si u porodici”. I deca i roditelji kao ključne procenjuju vrednosti koje se nalaze u pozadini pružanja podrške, a to su uvažavanje, prijateljstvo, prihvatanje i uljudna, pristojna komunikacija. Zaključak: Pokazalo se da organizacija civilnog društva predstavlja i svojevrsnu „premosnicu”, odnosno da moderira i facilitira između porodice i državnih institucija. Ono što je vidljivo u iskazu učesnika jeste percipirana dostupnost same organizacije, njenih resursa, usluga i ljudi, kao i konkretnost usluga koje se pružaju porodici.
Keywords: civilno društvo; državne institucije; porodica; rizični i zaštitni faktori