Depresivnost roditelja dece s ometenošću - Dimoski, Sanja; Grbović, Aleksandra (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2020)
Uvod. Istraživanja pokazuju da depresivnost roditelja ima negativne efekte na razne sfere psihofizičkog razvoja dece. Predmet ovog rada je depresivnost roditelja dece s ometenošću. Prikazana su istraživanja o prisustvu depresije kod roditelja dece s ometenošću, kao i istraživanja o razlikama u depresivnosti između očeva i majki dece s ometenošću, o vezi depresivnosti i vrste ometenosti deteta i veze depresivnosti sa demografskim varijablama i podrškom roditeljima. Cilj. Cilj rada je analiza dostupnih istraživanja o depresivnosti roditelja dece s ometenošću, vezama depresivnosti sa korelacionim varijablama, kao i pokušaj davanja objašnjenja nalaza istraživanja. Cilj rada proizilazi iz važnosti predmeta rada za psihologiju ometenosti i rehabilitaciju. Metod. Metod rada je pretraga naučnih istraživanja dostupnih na relevatnim online pretraživačima: Google Scholar, KoBSON, ScienceDirect. Osnovna pretraga vršena je na osnovu ključnih reči – depresija/depresivnost i roditelji dece s ometenošću. Rezultati. Analiza istaživanja ukazuje na nekonzistentnost rezultata o prisustvu depresije kod roditelja dece s ometenošću. Rad daje nalaze koji konzistentno govore o višim nivoima depresije kod majki u odnosu na očeve dece s ometenošću. Istraživačka praksa ukazuje na vezu između depresije i vrste ometenosti, odnosno depresije i karakteristika ponašanja dece s ometenošću. U pogledu veze depresije roditelja dece s ometenošću i demografskih varijabli nema sistematski sprovedenih istraživanja. Dostupnost profesionalne podrške negativno je vezana za prisustvo depresije. Zaključak. Nekonzistentnost rezultata o prisustvu depresivnosti kod roditelja dece s ometenošću u velikoj meri je posledica metodoloških razloga. Smanjenje depresije roditelja dece s ometenošću ima dvostruko pozitivno dejstvo – na njih same i na njihovu decu.
Keywords: depresija; roditelji dece s ometenošću; majke dece s ometenošću; tip ometenosti