On-line podrška osobama s autizmom, njihovim porodicama i terapeutima tokom vanrednog stanja - Glumbić, Nenad; Đorđević, Mirjana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2020)
Nakon proglašenja vanredne situacije na međunarodnom nivou zbog pandemije COVID-a-19 u mnogim zemljama obustavljen je direktan tretman osoba s autizmom. Uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji, sredinom marta 2020. godine, onemogućeni su svi oblici direktnog pružanja podrške osobama s autizmom i njihovim porodicama. Umesto toga intenzivirani su i uvedeni novi oblici podrške u virtuelnom okruženju. Cilj ovog rada je da predstavi modele on-line podrške za osobe s autizmom tokom vanrednog stanja u kojima su autori učestvovali. Korisnici podrške su direktni (osobe s poremećajem iz spektra autizma) ili indirektni (njihovi roditelji i terapeuti). U zavisnosti od vremena realizacije podrška je mogla biti sinhrona (u realnom vremenu) ili asinhrona (prigodni materijali dostupni na internetu bez direktnog kontakta pružaoca podrške i klijenta). Sinhorni oblik podrške direktnim korisnicima je Klub za mlade, kojim je obuhvaćeno šest osoba sa visokofunkcionalnim autizmom čiji se tretman socijalnih veština realizuje u malim grupama, jednom nedeljno, preko video-konferencije. Indirektni korisnici podrške u realnom vremenu su roditelji koji koriste usluge on-line savetovališta i pružaoci usluga u ranoj inrtervenciji koji su imali jednokratnu on-line mentorsku podršku. Asinhroni modeli podrške su posebno dizajnirana upustva za negovatelje osoba s autizmom u vanrednom stanju i socijalna priča. Dosadašnja iskustva ukazuju na potrebu da se kreiraju posebni protokoli za postupanje s osobama s autizmom u vanrednim situacijama.
Keywords: COVID-19, autizam, on-line podrška