TEORIJSKI MODEL SOCIJALNOG RAZVOJA U OBJAŠNJENJU NASTANKA SEKSUALNOG PRESTUPNIŠTVA ADOLESCENATA - Bogetić, Dragica R; Jugović, Aleksandar L (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2020)
Cilj rada je analiza veza između seksualne viktimizacije u detinjstvu i seksualnog prestupništva u adolescenciji, korišćenjem Modela socijalnog razvoja. Kao opšte metode, u radu se koriste analiza i sinteza teorijskih i empirijskih nalaza. Određeni empirijski podaci pokazuju da adolescentni seksualni prestupnici češće imaju iskustvo seksualne viktimizacije u detinjstvu u poređenju sa grupom neseksualnih adolescentnih prestupnika. Ovaj nalaz se može objasniti naučenošću i ponavljanjem obrasca ponašanja koji su doživeli. Mladi koji su socijalizovani u seksualno nasilnom okruženju, seksualnom agresijom pokušavaju da kontrolišu svet oko sebe jer su bili izloženi normalizaciji seksualnog nasilja tokom detinjstva. Traumatičnost seksualne viktimizacije podstiče uverenja u antisocijalne mogućnosti i vrednosti. Društveni odgovor na ovaj oblik krivičnih dela maloletnika treba da bude zasnovan na umrežavanju relevantnih službi za zaštitu dece od seksualnog nasilja, od socijalnih, policijskih, obrazovnih do zdravstvenih i kroz obezbeđivanje bezbednosne i psiho-socijalne podrške detetu koje je žrtva seksualnog nasilja