Psihoanalitička tumačenja predrasuda sa osvrtom na predrasude prema osobama sa ometenoš - Dimoski, Sanja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2012)
Ovaj rad se bavi psihoanalitičkim teorijskim tumačenjima predrasuda i specifično predrasuda prema osobama sa ometenošću. Ovo teorijsko stanovište spada u ona koja predrasude tumače ličnošću pojedinca. Istraživanje i tumačenje predrasuda prema osobama sa ometenošću jedna je od značajnih tema savremenog socijalnog modela ometenosti. Psihoanalitička tumačenja predrasude, pa tako i predrasude prema osobama sa ometenošću, određuju kao posledicu rada mehanizama odbrane, naročito projekcije. U radu je diskutovana emotivna komponenta stava, s obzirom na njenu predominaciju kod predrasuda kao ekstremnih stavova. U ovoj analizi uzimana su obzir i nesvesna emotivna reagovanja koja mogu komponovati emotivnu ambivalenciju u odnosu na neki objekat stava. Predrasude prema osobama sa ometenošću dovođene su u vezu i sa iracionalnim emocionalnim reakcijama i nesvesnim fantazijama vezanim za objekat stava.