STAVOVI RODITELJA PREMA INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU DECE SA OŠTEĆENJEM VIDA PREDŠKOLSKOG UZRASTA - Anđelković, Marija; Vučinić, Vesna; Eškirović, Branka; Jablan, Branka (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2012)
U radu su prikazani rezultati pilot istraživanja stavova roditelja dece tipičnog razvoja prema uključivanju dece sa oštećenjem vida u redovni sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Proistekli su iz studije usmerene ka utvrđivanju korisnosti adaptiranog upitnika za procenu stavova roditelja tipičnog razvoja prema inkluziji dece sa oštećenjem vida. Uzorak u istraživanju su činila 34 roditelja dece tipičnog razvoja. Analizirali smo njihov odnos prema inkluziji dece sa oštećenjem vida i povezanost tog odnosa sa polom i obrazovanjem. Dobijeni rezultati pružaju doprinos boljem razumevanju položaja dece sa oštećenjem vida u sistemu inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja Ključne reči: inkluzija, deca sa oštećenjem vida, roditelji, stavovi