VIZUELNA ORGANIZACIJA KOD DECE MLAĐEG ŠKOLSKOG UZRASTA - Vučinić, Vesna; Gligorović, Milica (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Ciljevi rada su da se utvrdi dinamika razvoja sposobnosti vizuelne organizacije i njena povezanost sa uspehom iz nastavnih predmeta Srpski jezik, Matematika i Svet oko nas kod dece mlađeg školskog uzrasta. Uzorkom je obuhvaćeno osamdesetoro dece tipičnog razvoja, uzrasta 7-11 godina (starost u mesecima: AS=113,8; SD=14,5), učenika I-IV razreda osnovne škole. Vizuelna organizacija procenjena je setom od četiri zadatka u kojima se od ispitanika očekuje upotpunjavanje slika i oblika, prepoznavanje nejasnih i nepotpunih crteža, identifikacija elemenata na preklopljenim crtežima i uočavanje razlika među vizuelnim stimulusima. Za svaki zadatak se može dobiti najviše 20 poena, pa je maksimalan ukupan skor vizuelne organizacije 80 poena. U obradi podataka su korišćene deskriptivne statističke mere, Pirsonov koeficijent korelacije, χ2 test, jednofaktorska i multivarijatna analiza varijanse. Analizom rezultata istraživanja utvrđeno je da postoje statistički značajne korelacije niskog i umerenog stepena između uzrasta i postignuća na svim zadacima za procenu vizuelne organizacije. Školski uzrast je značajan činilac ukupnih postignuća na zadacima za procenu vizuelne organizacije (p≤000), koji objašnjava nešto više od 35% varijabilnosti postignuća, pri čemu statistička značajnost počiva na lošijim postignućima (p≤0,000) najmlađe grupe ispitanika (učenika prvog razreda). Postignuća na zadacima upotpunjavanja slika i oblika, prepoznavanja nejasnih i nepotpunih crteža i uočavanja razlike statistički značajno koreliraju sa uspehom iz Srpskog jezika i Matematike, dok ukupan skor značajno korelira i sa uspehom iz Sveta oko nas. Ključne reči: vizuelne funkcije, vizuelna organizacija, mlađi školski uzrast, uspeh u školi