BARIJERE U ZAPOŠLJAVANJU OSOBA SA INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU – PERCEPCIJA POSLODAVACA - Milanović-Dobrota, Biljana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja najučestalijih barijera u zapošljavanju osoba sa intelektualnom ometenošću (IO), percipiranih od strane privatnih poslodavaca i funkcionera u državnim preduzećima. Primenom Upitnika percepcije menadžera kadrovske službe o zapošljivosti osoba sa intelektualnom ometenošću (HPEM – HR professionals’ perception of employability of persons with intellectual disability; Berry & Kymar, 2012) ispitan je prigodan uzorak od 117 ispitanika oba pola, koji su privatni poslodavci (82/50,4%) i rukovodioci u državnim preduzećima (35/29,9%). Analiza dobijenih rezultata pokazuje da nedostatak radnog iskustva osoba sa IO, nepodsticanje poslodavaca da zaposle osobe sa IO i potreba za adaptacijom radnog mesta predstavljaju najveće barijere. Razlike među ispitanicima nisu pronađene u odnosu na pol, delatnost, veličinu i vlasništvo preduzeća, ali su utvrđene u odnosu prethodno ostvareni kontakt sa osobom sa IO i region zemlje u kojoj žive ispitanici. Dobijeni nalazi impliciraju potrebu za daljim istraživanjima i dodatnim intervencijama stručnjaka u kreiranju budućih planova i programa zapošljavanja osoba sa IO u integrisanim uslovima rada. Ključne reči: zapošljavanje, poslodavci, barijere, osobe sa intelektualnom ometenošću