SARADNJA PREDŠKOLSKE USTANOVE I RODITELJA IZ UGLA VASPITAČA - Jelić, Marija; Stojković, Irena; Markov, Zagorka (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Saradnja škole i roditelja bila je predmet brojnih radova, ali mali je broj istraživanja u našoj sredini o saradnji predškolske ustanove i roditelja. Uzimajući u obzir značaj ranog vaspitnog delovanja, cilj rada je da ispitamo različita područja saradnje roditelja i vaspitača, da li postoje razlike u nivou saradnje u pojedinim područjima, kao i da li postoje razlike u saradnji sa roditeljima dece sa i bez smetnji u razvoju. U istraživanju je učestvovalo 120 vaspitača koji su procenjivali saradnju sa 197 roditelja dece uzrasta od 3 do7 godina. Korišćen je Upitnik uključenosti roditelja, i to supskale: međusobno informisanje, uključenost roditelja u aktivnosti u vrtiću i kod kuće. Rezultati su pokazali da je saradnja najlošija u području uključenosti roditelja u aktivnosti u vrtiću. Statistički značajne razlike u saradnji sa roditeljima dece sa i bez smetnji postoje na pojedinim pitanjima, ali na supskalama u celini nema značajnih razlika. U zaključku je ukazano na intervencije koje je potrebno preduzeti na planu saradnje roditelja i vaspitača kako bi efekti na razvoj dece bili bolji. Ključne reči: saradnja roditelja i vaspitača, predškolska ustanova, deca tipičnog razvoja, deca sa smetnjama u razvoju