ČINIOCI ODLUČIVANJA RODITELJA ZA KOHLEARNU IMPLANTACIJU I NJIHOVOG ZADOVOLJSTVA ISHODIMA REHABILITACIJE - Radić Šestić, Marina; Šešum, Mia; Isaković, Ljubica (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Kohlearni implant je uređaj koji osobama sa teškim oštećenjem sluha i praktičnom gluvoćom, koje nemaju značajne koristi od slušnih aparata, omogućava prijem auditivnih senzacija. Roditelji imaju suštinski značaj za negu i podršku deteta sa kohlearnom implantacijom i njihovo učešće u procesu rehabilitacije utiče na bolje ishode rehabilitacije deteta. U ovom radu ispitivali smo koji činioci utiču na proces donošenja odluke roditelja o implantaciji deteta, kao i njihovo zadovoljstvo roditelja ishodima implantacije. Ispitivanje je izvršeno na uzorku od 40 ispitanika, po 20 očeva i 20 majki dece sa kohlearnom implantacijom. Sprovedeno je u „Dečijoj kući”, KBC Zvezdara u Beogradu. Za potrebe istraživanja korišćena je skala pod nazivom „Deca sa kohlearnim implantom: perspektive roditelja” (Children with Cochlear Implants: Parental Perspectives – CCIPP, Archbold et al., 2002). Rezultati našeg istraživanja ukazuju da su roditelji dece sa praktičnom gluvoćom, u odnosu na roditelje dece teško oštećenog sluha, bili značajno sigurniji u sopstvenu odluku o implantaciji, kao i da je na zadovoljstvo ishodima rehabilitacije u pojedinim ispitivanim segmentima uticao pol i stepen obrazovanja ispitanika. Ključne reči: kohlearna implantacija, rehabilitacija, deca sa teškim oštećenjem sluha, deca sa praktičnom gluvoćom, roditelji