KAŽNJAVANJE KAO NAČIN DISCIPLINOVANJA DECE U PORODICI - Nešić, Marija; Popović-Ćitić, Branislava (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Roditeljsko disciplinovanje odnosi se na vaspitne postupke roditelja, koji podrazumevaju učenje prihvatljivog i modifikaciju neprihvatljivog ponašanja deteta. Kažnjavanje, kao deo korektivnog disciplinovanja, usmereno je na neprimereno ponašanje deteta sa namerom da se ono ispravi. Osnovne karakteristike kažnjavanja, intencionalnost i neprijatnost, kontinuirano izazivaju pažnju naučne i stručne javnosti radi sagledavanja opravdanosti i efektivnosti ovog načina disciplinovanja dece. Cilj rada je da ukaže na osnovne karakteristike i vrste kažnjavanja, efekte i faktore njegove uspešne primene, kao i na savremena nastojanja stručnjaka da postupke roditelja preusmere sa kažnjavanja na pozitivno disciplinovanje, koje podrazumeva podsticanje i ohrabrivanje poželjnog ponašanja deteta, kao i razvijanje samodiscipline. Ključne reči: disciplinovanje, kažnjavanje, deca, roditeljstvo, vaspitanje