ODNOS IZMEĐU PARALINGVISTIČKIH SPOSOBNOSTI I SOCIJALNIH VEŠTINA KOD ODRASLIH OSOBA SA LAKOM I UMERENOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU - Đorđević, Mirjana V; Glumbić, Nenad; Brojčin, Branislav (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Facijalna ekspresija i prozodijske akustičke karakteristike udruženo predstavljaju paralingvističke karakteristike komunikacije. Analizom literature, uočavamo da ispitanici sa intelektualnom ometenošću ispoljavaju izražene poteškoće u detekciji emocija u zadacima facijalne i vokalne ekspresije. Međutim, nije nam poznato da postoje podaci o tome kako paralingvističke sposobnosti koreliraju sa socijalnim veštinama kod odraslih osoba sa intelektualnom ometenošću. Ovo istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja odnosa između, sposobnosti paralingvističke produkcije i paralingvističkog razumevanja, sa jedne strane, i socijalnih veština, sa druge. Uzorkom su obuhvaćene 44 odrasle osobe oba pola sa lakom (N = 22) i umerenom intelektualnom ometenošću (N = 22), uzrasta od 20 do 50 godina (AS = 32,41, SD = 9,36). Za procenu paralingvističkih sposobnosti primenjena je Paralingvistička skala iz Baterije za procenu komunikacije (The Assessment Battery for Communication, ABaCo, Sacco et al., 2008), a za procenu socijalnih veština tri supskale Vinelandove skale adaptivnog ponašanja – nastavnička forma (Sparrow, Cicchetti, & Balla, 2006). Dobijeni rezultati pokazuju da postignuća na supskali Igra i slobodno vreme pozitivno koreliraju sa sposobnošću razumevanja emocija u komunikaciji (r = 0,486, p < 0,05) kod ispitanika sa lakom intelektualnom ometenošću. Postignuća na supskali Veštine prilagođavanja ostvaruju umerene i pozitivne korelacije sa sposobnošću razumevanja emocija u komunikaciji (r = 0,522, p < 0,05) kod osoba sa lakom intelektualnom ometenošću. Statistički značajne korelacije između ispitivanih varijabli nisu utvrđene u grupi ispitanika sa umerenom intelektualnom ometenošću Možemo zaključiti da kod odraslih osoba sa lakom intelektualnom ometenošću sposobnost razumevanja emocionalnih paralingvističkih elemenata, u značajnoj meri korelira sa sposobnostima organizacije društvenih aktivnosti i prilagođavanja ponašanja u društvenim interakcijama. Ključne reči: facijalna ekspresija, prozodija, socijalne veštine