PRAGMATSKE VEŠTINE DECE I MLADIH SA LAKOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU - Brojčin, Branislav; Đorđević, Mirjana; Milačić-Vidojević, Ivona (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Pragmatska kompetencija podrazumeva korišćenje jezika u socijalnom kontekstu. Osobe sa intelektualnom ometenošću imaju brojne probleme u ovom aspektu komunikacije, ali su relativno pragmatski vešte u dobro poznatim situacijama, koje pred njih ne postavljaju značajne saznajne i socijalne zahteve. Cilj ovog rada je da utvrdi nivo pragmatskih sposobnosti dece i mladih sa lakom intelektualnom ometenošću i da sagleda njihov odnos sa hronološkim uzrastom, razumevanjem govora, govornom produkcijom, nivoom intelektualnog funkcionisanja, polom i bilingvizmom ispitanika. Pragmatski nivo komunikacije ispitan je kod sto dvadesetoro dece i adolescenata s lakom intelektulanom ometenošću, uzrasta od 8 do 16 godina, Testom pragmatskog jezika. Primenjene su i Kliničke skale receptivnog i ekspresivnog govora Lurija-Nebraska neuropsihološke baterije za decu. Dobijeni rezultati sugerišu da je generalno postignuće dece i mladih sa lakom intelektualnom ometenošću u ovom domenu razvoja daleko iza očekivanja zasnovanih na hronološkom uzrastu, da postoji značajan napredak u usvajanju pragmatskih veština u periodu između 12. i 14. godine, ali i da postoje dva krizna perioda u njihovom razvitku. Pronađene su značajne veze pragmatskih veština sa razumevanjem govora, govornom produkcijom, hronološkim uzrastom i koeficijentom inteligencije. Ključne reči: pragmatske veštine, laka intelektualna ometenost, uzrast