NEKI ASPEKTI EGZEKUTIVNIH FUNKCIJA KAO PREDIKTORI RAZUMEVANJA TEKSTUALNIH MATEMATIČKIH ZADATAKA KOD UČENIKA SA LAKOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU - Japundza-Milisavljevic, Mirjana; Đurić-Zdravković, Aleksandra; Gagić, Sanja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Pri rešavanju tekstualnih matematičkih zadataka najznačajniji segment rada odnosi se na tačno prevođenje sa matematičkog na maternji jezik u čijoj se osnovi, između ostalih faktora, nalaze otpornost na distrakcije i formiranje adekvatnih verbalnih strategija. Cilj istraživanja odnosi se na utvrđivanje doprinosa određenih aspekata egzekutivnih funkcija pri objašnjenju varijanse rešavanja tekstualnih matematičkih zadataka kod učenika s lakom intelektualnom ometenošću (LIO). Uzorak obuhvata devedesetoro učenika s LIO, kalendarskog uzrasta od 12 do 16 godina (AS=14,07; SD=1,46), oba pola (44,4% dečaka i 55,6% devojčica), bez neuroloških i višestrukih smetnji. Procena segmenata egzekutivnih funkcija realizovana je primenom Testa dvadeset pitanja i Stroop testom. U svrhu procene razumevanja matematičkog jezika primenjeni su verbalni problemski zadaci. Rezultati pokazuju da su procenjeni aspekti egzekutivnih funkcija značajni prediktori razumevanja matematičkog jezika kod učenika s LIO. Najjačim se prediktorom pokazala otpornost na distraktore (p=0,01). Ključne reči: matematički jezik, verbalne strategije, otpornost na distraktore, laka intelektualna ometenost