KARAKTERISTIKE FUNKCIONISANJA PORODICA ZAVISNIKA KOJI SU NA PROGRAMU SUPSTITUCIONE TERAPIJE METADONOM - Marković, Jasminka; Sabo, Vanja; Kesić, Ana; Srdanović Maraš, Jelena (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Bolesti zavisnosti su mulifaktorijalne etiopatogeneze. U faktore rizika za oboljevanje spadaju i individualni i socijalni činioci. Socijalni činioci se smatraju veoma značajnim, posebno u početnoj fazi uzimanja supstance. Porodica i bliža socijalna sredina sa svojim ponašanjem i socijalnim normama čine primarne psihosocijalne determinante. Porodično funkcionisanje ima uticaj kako na razvoj, tako i na održavanje bolesti zavisnosti, stoga je važna tema za istraživanje. Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi da li se porodice zavisnika koji su na programu supstitucione terapije metadonom razlikuju po stepenu funkcionalnosti u odnosu na porodice u kojima nema problema zavisnosti. Uzorak istraživanja činilo je 100 osoba podeljenih u dve grupe – klinička i neklinička. Kliničku grupu je činilo 50 osoba koje su na supstitucionoj terapiji metadonom. Nekliničku grupu su predstavljale osobe koje nemaju dijagnozu psihijatrijskog poremećaja, njih je takođe bilo 50. Instrumenti korišćeni u svrhu ovog istraživanja su FACES IV (The Family Adaptability and Cohesion Evaluation Scale) i Opšti upitnik o sociodemografskim podacima koji je posebno konstruisan za potrebe ovog istraživanja i POMPIDU upitnik. Rezultati istraživanja pokazuju da se porodice zavisnika koji su na programu supstitucione terapije metadonom razlikuju po stepenu funkcionalnosti u odnosu na porodice u kojima nema dijagnostikovanog psihijatrijskog poremećaja i to na način da su porodice iz kontrolne grupe više funkcionalne. Ovim rezultatima su i u našoj sredini potvrđeni raniji rezultati o povezanosti porodične disfunkcionalnosti i bolesti zavisnosti, što može imati značajne implikacije kako u tretmanu, tako i u programima prevencije bolesti zavisnosti. Ključne reči: metadon, bolesti zavisnosti, porodično funkcionisanje, FACES IV