INTRUZIVNE MISLI I TEORIJA UMA - Đorđević, Mirjana V; Glumbić, Nenad P; Brojčin, Branislav B (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Intruzivne misli predstavljaju kognitivni konstrukt koji se manifestuje kroz unutrašnje, ponavljajuće, nepoželjne i neprihvatljive misli, slike ili impulse. Nametljive misli mogu biti prisutne kako u kliničkim populacijama, tako i u opštoj populaciji. Uobičajene intruzivne misli koje se javljaju u tipičnoj populaciji mogu preći u patološke i dovesti do pojave psihijatrijskih poremećaja zahvaljujući pogrešnom razumevanju prirode intruzivnih misli, kao i usled upotrebe neadekvatnih strategija reagovanja na ove misli. Cilj ovog rada je da, pregledom dostupne literature, istakne značaj povezanosti konstrukta teorije uma i sposobnosti razumevanja intruzivnih misli. Teorija uma predstavlja sposobnost razumevanja i pripisivanja različitih mentalnih stanja sebi i drugima – misli, želja, htenja, namera itd. Rezultati istraživanja pokazuju da je znanje o mislima povezano sa izveštavanjem o intruzivnim mislima, odnosno da osobe koje imaju bolje rezultate na zadacima teorije uma ujedno uspešnije izveštavaju o sopstvenim nametljivim mislima. Neprijavljivanje intruzivnih misli, kao i ograničena sposobnost razumevanja mogućnosti kontrole svesti mogu negativno uticati na terapeustki proces. Ključne reči: mentalizacija, nametljive misli, razumevanje prirode intruzivnih misli