NOVE TEHNOLOGIJE I SLOBODNO VRIJEME STUDENATA OŠTEĆENA VIDA NA SVEUČILIŠTU U ZAGREBU - Sikirić, Dominik; Bilić Prcić, Ante; Dugandžić, Ana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Slobodno vrijeme je važno područje u životu svake osobe pa tako i osobama oštećena vida. Obrazovanje, a samim time i studiranje, vrlo je važan period u životu svake mlade osobe, u kojem se studenti susreću s novim situacijama, kao što je, između ostaloga, i samostalno donošenje odluka i prihvaćanje odgovornosti. Težina ovih odgovornosti postaje veća kad se na studiranje odluče i studenti oštećena vida. S obzirom da nove tehnologije u velikoj mjeri pridonose promjenama u društvu, njihovo korištenje u slobodno vrijeme može pružiti nove mogućnosti u uklanjanju prepreka i podizanju kvalitete života. Za potrebe ovog rada provedeno je istraživanje u kojem je korišten upitnik vlastite konstrukcije koji se sastojao od 23 čestice podijeljene u tri područja (opći podaci, slobodno vrijeme i nove tehnologije, aspekti kvalitete života). Cilj ovog istraživanja bio je steći uvid u korištenje novih tehnologija (reproduktori i snimači, elektronsko povećalo, elektronski štap, skener, govorna jedinica, čitači i uvečivaći ekrana, GPS, mobitel) u području slobodnog vremena studenata s oštećenjem vida na Sveučilištu u Zagrebu. Uzorak ispitanika su činili studenti s oštećenjem vida (n=31) Sveučilišta u Zagrebu. Dobiveni podaci su obrađeni statističkim programskim paketom Statistica 9, a rezultati istraživanja su pokazali utjecaj korištenja novih tehnologija na provođenje aktivnosti slobodnog vremena te važnost i učestalost korištenja novih tehnologija u životu studenata oštećena vida. Nove tehnologije najviše utječu na kvalitetnije izvršavanje obaveza na fakultetu, ostvarivanje novih kontakata i odnosa, organizaciju slobodnog vremena. Aktivnosti slobodnog vremena na koje nove tehnologije najviše imaju utjecaj su zabavno-interesnog karaktera. Ključne riječi: nove tehnologije, studenti s invaliditetom, slobodno vrijeme, oštećenja vida