Porodične karakteristike korisnika usluge smeštaja u ustanovi za vaspitanje dece i omladine - Urošević, Jovana; Žunić-Pavlović, Vesna (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2026)
Uvod: Porodica ostvaruje presudnu ulogu u odrastanju i razvoju deteta. Različite porodične okolnosti, interakcije, stavovi i ponašanja njenih članova oblikuju život deteta. Dosadašnja istraživanja sugerišu da porodično okruženje dece koja se nalaze na domskom smeštaju u okviru sistema socijalne zaštite karakteriše veliki broj rizičnih faktora i problema u funkcionisanju. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje određenih porodičnih karakteristika korisnika na smeštaju u ustanovi za vaspitanje dece i omladine. U radu su ispitane razlike u porodičnim obeležjima između korisnika upućenih odlukom centra za socijalni rad i onih sa izrečenom vaspitnom merom. Metode: Istraživanjem su obuhvaćeni korisnici Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd koji su u periodu 1. 1. 2020 – 31. 12. 2024. godine primljeni u ustanovu. Uzorak je činilo 55 dece i mladih uzrasta 12–20 godina, oba pola. Potrebni podaci prikupljeni su analizom dosijea korisnika, primenom instrumenta koji je posebno konstruisan za potrebe ovog istraživanja. Rezultati: Deca i mladi na smeštaju u vaspitnoj ustanovi potiču iz porodica koje karakteriše nizak socioekonomski status (50.9%), zlostavljanje i zanemarivanje dece (61.8%) i izraženi problemi roditelja (67.3%). Dve grupe korisnika značajno se razlikuju u pogledu tipa smeštaja pre prijema u ustanovu i izloženosti zlostavljanju i zanemarivanju u porodici. Zaključak: Rezultati istraživanja sugerišu da bi programe tretmana u ustanovama za vaspitanje trebalo obogatiti intervencijama i uslugama podrške namenjenim porodicama korisnika.