Measurement characteristics and convergent validity of temporally modulated Gap–Overlap task versions: Evidence from an Eye-Tracking study in adolescents - Žunič, Dragana; Alimović, Sonja; Milić, Mladen; Žolgar Jerković, Ingrid (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2026)
Uvod: Iako se paradigma gap-overlap široko koristi u istraživanjima praćenja pokreta očiju za ispitivanje isključenja vizuelne pažnje, metodološka heterogenost ograničava uporedivost nalaza između studija. Cilj: Cilj studije je da se ispitaju merne karakteristike i konvergentna validnost dve najčešće korišćene verzije gap-overlap zadatka, kao i da se proceni osetljivost i robusnost odabranih indikatora pokreta očiju i fiksacija u različitim eksperimentalnim uslovima. Metode: Primenjen je kvantitativni, neeksperimentalni istraživački dizajn na normativnom uzorku tipično razvijenih adolescenata (N = 53; M = 13.98; SD = 0.93). Isključenje vizuelne pažnje procenjivano je pomoću duže i kraće verzije gap-overlap zadatka, pri čemu su pokreti očiju snimani pomoću uređaja Tobii Pro Nano. Analizirani indikatori obuhvatali su stepen uspešnosti, vremenske i fiksacijske mere, kao i prostorne indikatore disperzije pogleda, definisane percentilima udaljenosti, u uslovima baseline (no-gap), gap i overlap. Rezultati: Rezultati su pokazali umerenu do veoma snažnu konvergenciju između duže i kraće verzije zadatka za većinu indikatora. U obe verzije potvrđen je izražen gap efekat, pri čemu su najkraće prosečne latencije sakadičnih pokreta očiju zabeležene u gap uslovu. Fiksacijski i prostorni indikatori disperzije pogleda pokazali su dosledno visoku konvergenciju u svim eksperimentalnim uslovima, dok su vremenski indikatori pokazali veću varijabilnost, uz slabu konvergenciju prosečne latencije sakadičnih pokreta očiju u overlap uslovu. Zaključak: Kraće verzije gap-overlap zadatka mogu obezbediti validne procene isključenja vizuelne pažnje ukoliko se koriste robusni merni indikatori. Fiksacijske mere i prostorni indikatori disperzije pogleda pokazuju snažnu konvergentnu validnost između verzija zadatka, što podržava njihovu primenu u razvojnim i primenjenim istraživanjima.