Factor structure of the Scale of behavioral problems in children and youth with intellectual and co-occurring disabilities - Marković, Vanja; Radetić-Paić, Mirjana; Kudek Mirošević, Jasna (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2026)
Uvod: Deca i mladi sa intelektualnim i dodatnim uticajnim teškoćama imaju visok rizik od razvoja problema u ponašanju. Studija je bila deo institucionalnog projekta POINT (Učestalost određenih problema u ponašanju kod dece i mladih sa intelektualnim i dodatnim uticajnim teškoćama) na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta „Juraj Dobrila” u Puli, Hrvatska. Ciljevi: Cilj je bio da se identifikuju ključne latentne dimenzije Skale problema u ponašanju kod dece i mladih sa intelektualnim i dodatnim uticajnim teškoćama razvijene u okviru projekta. Metode: U studiji je učestvovalo 127 dece i mladih iz Škole za odgoj i obrazovanje – Pula. Sprovedena je eksplorativna faktorska analiza. Rezultati: Analiza je otkrila da osnovna struktura problema u ponašanju u ovoj grupi uključuje pet različitih faktora, koji se mogu posmatrati kao podskale. Zaključak: Ova studija doprinosi validaciji mernog instrumenta i pruža uvid u učestalost i funkciju problema u ponašanju kod dece i mladih sa intelektualnim teškoćama. Ovo razumevanje može pomoći u razvoju sveobuhvatnih i efikasnih modela tretmana i identifikovanju i ublažavanju faktora rizika za ove probleme u ponašanju.