Verbal fluency performance across different neurological disorders: a preliminary investigation - Paunović, Verica; Vuković, Mile (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2026)
Uvod: Jezički poremećaji mogu nastati kao posledica različitih neuroloških stanja, utičući na komunikaciju i kognitivne funkcije. Cilj: Cilj ove studije bio je utvrđivanje sposobnosti generisanja reči na zadacima verbalne fluentnosti kod osoba sa različitim neurološkim oštećenjima. Metode: Uzorak se sastojao od 45 ispitanika, koji su prema etiologiji neurološkog poremećaja podeljeni u tri kliničke grupe: 15 pacijenata koji su doživeli moždani udar, 15 ispitanika sa traumatskom povredom mozga i 15 pacijenata sa multiplom sklerozom. Kontrolnu grupu činilo je 16 neurološki zdravih ispitanika. U istraživanju su primenjeni testovi fonemske i semantičke verbalne fluentnosti. Rezultati: Rezultati su pokazali statistički značajne razlike u fonemskoj i semantičkoj fluentnosti između sve tri kliničke grupe i kontrolne grupe. Dalja analiza rezultata pokazala je da su pacijenti sa moždanim udarom postigli statistički značajno niže skorove na zadacima fonemske i semantičke fluentnosti u poređenju sa ispitanicima sa traumatskom povredom mozga i multiplom sklerozom. Zaključak: Sve tri grupe ispitanika sa neurološkim poremećajima ispoljile su sniženu sposobnost verbalne fluentnosti u poređenju sa kontrolnom grupom zdravih ispitanika. Ovi rezultati ukazuju na to da je verbalna fluentnost često oštećena kod neuroloških poremećaja različite etiologije, nezavisno od njihove kliničke slike.