Insights into families of children with selective mutism - Romić, Ivona; Šimleša, Sanja; Olujić Tomazin, Marina; Ivšac Pavliša, Jasmina (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2026)
Uvod: Selektivni mutizam (SM) je anksiozni poremećaj koji karakteriše stalna nemogućnost govora u specifičnim društvenim situacijama, uprkos normalnom govoru u drugim. Istraživanja ukazuju na multifaktorsku etiologiju, koja uključuje temperament, genetske, neurorazvojne i uticaje okoline, pri čemu porodice imaju značajnu ulogu. Cilj: Ova studija ispitivala je osobine ličnosti roditelja i faktore porodičnog okruženja kod 30 majki dece sa SM. Metod: Podaci su prikupljeni korišćenjem strukturiranog upitnika i inventara IPIP-NEO-120. Rezultati: Roditelji su se u detinjstvu najčešće opisivali kao tihi, stidljivi ili povučeni, osobine koje se često primećuju i kod njihove dece. Na skali ličnosti postigli su najviše rezultate na slažljivosti i savesnosti, a najniže na neuroticizmu. Porodice su opisane kao društvene, ali prvenstveno u okviru bliskih porodičnih krugova. Skoro tri četvrtine dece iskusilo je barem jedan faktor rizika iz okoline, najčešće preseljenje. Zaključak: Rezultati ističu važnost porodičnih karakteristika u razumevanju SM i sugerišu implikacije za ciljanu podršku i intervenciju.