Career readiness in deaf and hard-of-hearing high school students in special education - Gorodilova, Svetlana; Shakirova, Oksana; Krasavina, Yulia (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2026)
Uvod: Uspešna karijera je jedan od ključnih faktora koji obezbeđuju smislenu socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom. S obzirom na to da adolescenti biraju struku odmah nakon završetka srednje škole, od vitalnog je značaja da se kroz programe stručnog usmeravanja u specijalnim školama efikasno rešavaju izazovi tipični za svaku vrstu invaliditeta. Ciljevi: Cilj ove studije je da ispita stručnu spremnost gluvih i nagluvih (GN) srednjoškolaca koji se školuju u specijalnim školama. Metode: Sprovedene su dve studije o stručnoj spremnosti, u kojima je učestvovalo ukupno 410 učesnika, uključujući GN učenike srednjih škola sa oštećenim sluhom (N = 205) i učenike bez oštećenja sluha (N = 205). Rezultati: Rezultati su ukazali na statistički pouzdane razlike u stručnoj spremnosti, intenzitetu naklonosti ka određenim strukama i rasponu profesionalnih oblasti interesovanja između GN učenika i njihovih vršnjaka koji čuju. Kvalitativni rezultati su, takođe, potvrdili ranija zapažanja o ranjivom položaju GN mladih pri izboru karijere. Zaključak: Identifikovani izazovi vezani za stručnu spremnost među GN učenicima srednjih škola omogućili su nam da opravdamo hitne mere za njihovo stručno usmeravanje, uključujući samosvest, svest o stručnim domenima i tržištu rada, kao i mogućnost usklađivanja individualnih zdravstvenih problema sa zahtevima zanimanja.