UČENICI KAO AKTERI U PREVENCIJI VRŠNJAČKOG NASILJA U ŠKOLI - Marković, Marija R (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2014)
Učenici imaju važnu ulogu u stvaranju školske klime koja ne podržava nasilje, s obzirom na to da su češće od nastavnika prisutni kada se ono dešava i svesni njegove učestalosti. Pokazalo se da uključivanje učenika u program prevencije nasilja doprinosi pozitivnim rezultatima njegove primene. Veoma je važno da učenici postanu svesni sopstvene uloge u situacijama nasilja i da razvijaju odgovarajuće socijalne veštine koje će im omogućiti da adekvatno reaguju. Rad ima za cilj da ukaže na značaj angažovanja učenika u okviru interventnih i preventivnih programa realizovanih u školskom kontekstu. U radu se ističu načini na koje učenici mogu biti angažovani u prevenciji nasilja i predstavljaju neki od programa prevencije nasilja u kojima su učenici imali ključnu ulogu. Ključne reči: vršnjaci, škola, nasilje u školi, prevencija, intervencija