The sexual self-esteem inventory - short form (SSEI-SF): factor structure of the scale for the Portuguese population - Mendes, Liliana; Leonido, Levi; Carvalho, Inês; Barbosa, Ana; Martins, Ana Filipa; Ribeiro, Maria de Fátima; Morgado, Elsa (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Uvod: Seksualnost ima ključnu ulogu u ljudskom životu, oblikujući percepcije i prakse pojedinaca, poznate kao seksualno samopoštovanje, koje značajno utiču na stavove ponašanja. Cilj: Ova studija imala je za cilj da ispita faktorsku strukturu i pouzdanost Inventara seksualnog samopoštovanja (SSEI) u njegovom skraćenom obliku za portugalsku populaciju, uzimajući u obzir pet različitih aspekata: Veština/Iskustvo, Atraktivnost, Kontrola, Moralni sud i Adaptivnost. Metod: Sprovedena je poprečna, kvantitativna, komparativna i korelaciona studija sa kvazieksperimentalnim dizajnom. U studiji je učestvovala ukupno 901 osoba starosti od 18 do 39 godina (M = 25.52, SD = 6.27), pretežno žene (67.8%). Faktorska struktura analizirana je putem eksploratorne faktorske analize, a pouzdanost instrumenta procenjena je pomoću Kronbahovog alfa koeficijenta. Rezultati: Eksploratorna faktorska analiza dala je 24 stavke organizovane u četiri faktora – Emocionalna spremnost, Kompetentnost i iskustvo, Atraktivnost i Adaptivnost – objašnjavajući 51.99% ukupne varijanse. Svi faktori pokazali su dobru unutrašnju konzistentnost. Zaključak: Dakle, inventar je pokazao adekvatnu faktorsku strukturu i pouzdanost i smatra se pogodnim za procenu samopercepcije u vezi sa seksualnošću u četiri dimenzije u portugalskom uzorku.