Comparative Analysis of The Impact of Number and Level of Participation in Extracurricular Activities on The Academic Achievement of Students with Special Needs - Bastiana, Bastiana; St, Kasmawati; Meidina, Tatiana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Uvod. Ovo istraživanje ima za cilj da ispita uticaj učešća i nivoa angažovanja učenika sa posebnim potrebama u vanškolskim aktivnostima na njihove akademske performanse u srednjim školama u Makasaru. Ciljevi. Osnovni cilj ove studije je istražiti pozitivne i značajne uticaje broja vanškolskih aktivnosti i nivoa učešća u tim aktivnostima na akademske performanse učenika sa posebnim potrebama. Metode. Ova studija koristi jednostavne i višestruke metode linearnih regresija na uzorku od 72 učenika sa posebnim potrebama koji su aktivni u vanškolskim aktivnostima. Rezultati. Rezultati pokazuju pozitivan i značajan efekat i broja vanškolskih aktivnosti u kojima su učestvovali, i nivoa učešća u tim aktivnostima na akademske performanse učenika. Zaključak. Učešće i nivo angažovanja u vanškolskim aktivnostima važni su faktori koji mogu poboljšati akademske performanse učenika sa posebnim potrebama. Na osnovu ovih nalaza preporučuje se da škole povećaju mogućnosti učešća i olakšaju viši nivo angažovanja u vanškolskim aktivnostima za učenike sa posebnim potrebama kako bi maksimalno iskoristili njihov potencijal za razvoj veština i akademska dostignuća.