Effects of Accuracy Training for Individuals with Various Disabilities in Inclusive Game Baskin - Milošević, Živan (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2025)
Uvod: Brojne studije ukazale su na pozitivne efekte prilagođenih sportskih programa na unapređenje sportskih veština osoba sa višestrukim oblicima invaliditeta. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita obim promena tokom četiri vremenske serije u aspektu preciznosti u inkluzivnom sportu Baskin za osobe sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom. Metod: Devet učesnika, četiri sa motoričkim i pet sa intelektualnim invaliditetom, prosečnog uzrasta (28.92 ± 11.02), učestvovalo je u ovoj studiji. Test procene preciznosti sproveden je sa tri pozicije sa kojih igrači u ulozi 2 mogu da šutiraju u situacionoj Baskinovoj igri. Rezultati: Nije pronađen značajan efekat interakcije između vremena i vrste invaliditeta (Vilksova lambda = .92), p=.93, F (3.5) = .14, parcijalna eta kvadrat = .08). Odvojeni efekat dve vrste invaliditeta nije bio značajan (F (1.7) = 1.304, p=.29, parcijalna eta kvadrat =.157), iz čega se može zaključiti da nije došlo do značajnog poboljšanja ni u grupi učesnika sa intelektualnim invaliditetom, niti u grupi učesnika sa motoričkim invaliditetom. Zaključak: Rezultati su pokazali da nije bilo statistički značajnih razlika između četiri merenja, niti je bilo statistički značajnih poboljšanja između grupa učesnika.