The voice of visually impaired students: Differentiated mathematics instruction in an inclusive class - Putranto, Sumbaji; Marsigit; Arliani, Elly (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Prethodna istraživanja pokazala su da se inkluzivno obrazovanje suočava sa nekoliko prepreka, posebno među učenicima sa oštećenjem vida (OV), u učenju matematike. Nastavnici mogu da koriste glasove učenika kako bi povećali njihovo angažovanje i pružili im nove perspektive učenja. Cilj: Ova studija imala je za cilj da istraži glasove učenika sa oštećenjem vida (OV) o diferenciranoj nastavi matematike u inkluzivnim odeljenjima. Metod: Istraživanje je fenomenološko, sa intervjuima kao ključnim elementom u prikupljanju podataka. Učesnici su odabrani korišćenjem namenskog uzorkovanja, a uzorak su činili četiri slabovida učenika i šest slepih učenika starosti 16–18 godina. Podaci su analizirani kroz redukciju podataka, njihovu prezentaciju i izvođenje zaključaka. Rezultati: Rezultati su pokazali da učenici sa OV razumeju pojam diferencirane nastave (DN). Oni su tvrdili da dobro učenje matematike postižu kroz detaljna objašnjenja nastavnika i praktične aktivnosti. Učenicima sa OV potrebna je diferencijacija procesa, ali im nije potrebna diferencijacija sadržaja. Nekoliko stvari koje se moraju uzeti u obzir u diferenciranoj nastavi iz matematike su: 1) učenje o medijumima koje može pomoći u razumevanju materijala koji se odnosi na grafičke prikaze, 2) sposobnost nastavnika da objasni materijal koji se odnosi na grafičke prikaze, uključujući i pojednostavljenje matematičkih sadržaja i 3) uslovljenost okruženja za učenje radi obezbeđenja bezbednosti na času i adekvatnog mesta u razredu na kojem učenici sa OV sede, poželjno pored vršnjaka koji vide. Zaključak: Nalazi potvrđuju zaključke nekoliko prethodnih studija da učenici sa OV pokazuju visoku samoefikasnost u diferenciranoj nastavi matematike. To pokazuje da učenici imaju poverenje u svoje sposobnosti, tako da ne zahtevaju diferencijaciju sadržaja. Dobijeni nalazi takođe potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja u kojima je istaknuta potreba za korišćenjem medijuma za učenje i praktičnih aktivnosti za učenike sa OV.