Examining the connections between teacher self efficacy and parental involvement practices - Chliara, Panagiota; Sampedro-Requena, Begoña; Alonso-García, Santiago (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Samoefikasnost nastavnika i uključenost roditelja usko su povezani i oba mogu imati značajan uticaj na uspeh učenika. Ciljevi: Ovaj rad ispituje veze između samoefikasnosti nastavnika i prakse uključenja roditelja. Ideja da roditeljsko učešće i samoefikasnost nastavnika pozitivno utiču na akademska postignuća učenika široko je prihvaćena. Metode: Sprovedena je kvantitativna studija kako bi se ispitali nivoi samoefikasnosti i uključenosti roditelja 600 nastavnika specijalnog obrazovanja u Grčkoj. Rezultati: Rezultati su pokazali da je samoefikasnost nastavnika u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa uključenošću roditelja u pedagoški rad. Zaključak: Sve u svemu, istraživanje prikazano u ovom članku sugeriše da nastavnici specijalnog obrazovanja u Grčkoj sa visokim nivoom samoefikasnosti češće uključuju roditelje u obrazovanje svojih učenika. Ovo je veoma važno jer visok nivo uključenosti roditelja može doprineti boljem obrazovanju učenika sa posebnim potrebama.