Obrazovni status dece i mladih sa problemima ponašanja na domskom smeštaju - Žunić Pavlović, Vesna; Đurišić, Maša (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Deca i mladi na hraniteljskom i domskom smeštaju imaju niža obrazovna postignuća u poređenju sa opštom populacijom. Prethodna istraživanja sugerišu da su teškoće u obrazovanju posebno učestale kod dece i mladih koji su upućeni na domski smeštaj zbog problema ponašanja. Cilj: Istraživanje je imalo za cilj da se utvrdi obrazovni status dece i mladih koji su primljeni na smeštaj u ustanovu za vaspitanje. Metode: Uzorak su činili korisnici koji su tokom prethodne četiri godine bili smešteni u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd (N = 69). Deca i mladi iz uzorka bili su oba pola (muški 75.4%), uzrasta 9–18 godina na prijemu u ustanovu (AS = 15.39, SD = 2.01). Podaci o obrazovnom statusu i drugim relevantnim karakteristikama dece i mladih prikupljeni su iz službene dokumentacije. Rezultati: U vreme prijema na smeštaj 24.6% korisnika nije pohađalo školu, a 33.2% završilo je četiri razreda osnovne škole ili manje. Tokom prethodnog obrazovanja 63.8% ponavljalo je razred, 98.2% učestalo je izostajalo iz škole, prema 26.1% primenjene su vaspitno-disciplinske mere u školi, a 29.0% obrazovalo se prema individualnom obrazovnom planu. Nađene su značajne veze između prosečnog opšteg uspeha i demografskih karakteristika korisnika. Zaključak: Deca i mladi u vaspitnim ustanovama iskusili su ozbiljne teškoće u učestvovanju i napredovanju u obrazovanju. Ovo istraživanje skreće pažnju na potrebu za sistematskim praćenjem i unapređivanjem obrazovnih postignuća korisnika na domskom smeštaju u Srbiji.